Modrá vlajka Seče 2022

Ve dnech 13. a 14.8.2022 uspořádal YC Vysoké Mýto, na Sečské přehradě, již 67. ročník Modré vlajky Seče.

Účast 34 lodí slibovala (pokud vítr dovolí) pěkný závod. Nejsilněji obsazené třídy byly Finn 10 lodí, Optimist 9 lodí a Pirát 6 lodí. Pro lodní třídy Finn, Fireball, Pirát, Evropa a ILCA 7, byl tento závod vypsán i jako Krajský přebor.

Na první závodní den slibovala předpověď stálý severovýchodní vítr 3 – 4 m/s.

Dalo by se říci, docela ideální počasí. Na první dvě rozjížďky se předpověď vyplnila, v dalších dvou rozjížďkách začal vítr přeskakovat až o dvacet stupňů a rovněž jeho intenzita se měnila, v nárazech až 6 m/s. Vítr foukal v pruzích, takže obraty do změn byly spíše loterií. Nic nového pro závodníky, kteří závodí na údolních přehradách.

Po prvním závodním dnu ovládl třídu Finn Zdeněk Gebhart z JO Cheb, který zvítězil ve třech ze čtyřech odjetých rozjížděk. Třídu Optimist ovládl Jonáš Dymák z YC Vysoké Mýto, třídu Pirát posádka Svoboda, Bulušek z YC Bohemia Poděbrady, třídu Evropa Adam Plodek z YC Pardubice a třídu RsFeva posádka Kubů, Lejhanec z YC Pardubice.

Společenský program zahájilo již tradiční křtění nových lodí v závodním poli. Tentokrát se křtila Evropa (Return) kapitánky Pavly Šulcové a Pirát (Libuna) Kapitána Tomáše Marholda. Dále pokračoval společenský večer hudební produkcí, nezbytným táborovým ohněm a konverzací závodníků a členů doprovodných týmů. To vše doplněné dobrým jídlem a pitím z dílny místního komparzu.

Druhý závodní den byla naplánována jedna dálková rozjížďka kolem ostrova, kde nejrychlejší loď závodu získává putovní pohár Modré vlajky Seče. Mládežnické lodní třídy Optimist a RsFeva, závodili na zkráceném okruhu, bez obeplutí ostrova.

Start všech lodních tříd byl najednou a v retro stylu šedesátých let minulého století. Startovní čáru tvořil pevný bod na břehu a jedna startovní bóje. To nedovoluje postavit startovní čáru proti větru, a tak se startovalo na zadoboční vítr. Startovní signál byl výstřel z revolveru kovboje Pavky. Všichni závodníci to zvládli na výbornou a start se na poprvé podařil.

Odměnou za tento „nejachtařský“ start, byla pro diváky na břehu, úžasná podívaná na pestrobarevné závodní pole, kdy se okamžitě po startu tahali spinakery a genakery.

Jelo se za zcela nevyzpytatelného slabého větru a když přišla na část závodu flauta, tak to byla pěkná „pruda“. Závodní komise ocenila chování závodníků v těchto podmínkách, nikde nebylo slyšet „zrůůůšit“ či jiné nesportovní poznámky na vrub závodní komise. Nakonec všichni závodníci dojeli šťastně do cíle s větrem v plachtách.

Nejrychlejší lodí na „malém okruhu“ byla RsFeva posádky Oldřich Drábek, Kateřina Drábková z YC Vysoké Mýto.

Nejrychlejší lodí na „velkém okruhu“ kolem ostrova, a putovní pohár pro rok 2022 vyhrál, Finn s kapitánem Zdeňkem Gebhartem z JO Cheb.

Velké poděkování pořádajícímu oddílu a všem jeho členům, kteří se zasloužili o přípravu a hladký průběh celého závodu včetně občerstvení závodníků a jejich početných doprovodných týmů.

Výsledky závodu – podrobnější výsledky, včetně vyjetých bodů, najdete na www.siling.cz

« z 2 »

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..