64. ročník Modré vlajky Seče

Ve dnech 17 a 18. srpna 2019 pořádal Yacht Club Vysoké Mýto již 64. ročník tradičního a mezi jachtaři populárního závodu Modrá vlajka Seče.

Závod se jel jako krajský přebor pro lodní třídy Finn, Pirát a Evropa. Celkem se závodu zúčastnilo 38 lodí v šesti lodních třídách. Pozitivním příslibem do budoucna byla účast 16 lodí v mládežnických třídách (LT Q 13 lodí, RS Feva 3 lodě).

V sobotu ráno, před zahájením závodu, to vypadalo na zcela bezvětrný den s nudným čekáním na vítr. Kolem 11 hodiny začalo foukat dle předpovědi 3-4 m/s. Než jsme stačili postavit trať, přešel vítr z jihu na západ a tak jsme trať postavili na hlavním jezeře, kde se odjeli dvě rozjížďky. Třetí rozjížďka prvního závodního dne se jela jako dálková plavba okolo ostrova o nejrychlejší loď závodu.

V neděli ráno nás čekal stejný scénář jako v sobotu. 11 hodina opět rozhodla. Začal foukat jižní vítr o síle 5-6 m/s, v nárazech 8 m/s a odjeli se dvě pěkné rozjížďky. Při přípravě na start nedělní třetí rozjížďky se stočil vítr na západní a bylo třeba přestavit trať opět na hlavní jezero přehrady. To by zabralo zhruba hodinu času a start poslední rozjížďky by byl mimo časové vypsání závodu. Závod byl tedy po celkově pěti rozjížďkách ukončen.

Boje na vodě byly férové a napínavé do samého konce. Ve třídách Finn a Pirát se o místech na „bedně“ rozhodlo až v poslední rozjížďce. Zažili jsme kuriozní situaci, kdy si malý Denis, kosák na RS Feva jednu rozjížďku zdřímnul. A vůbec bylo příjemné sledovat odhodlání a nasazení mladých jachtařů, kteří si nedarovali ani metr a v několika případech to skončilo i nedobrovolnou koupelí.

Krajskými přeborníky pro rok 2019 jsou:

LT Finn Vojtěch NALEZENEC YC Vysoké Mýto

LT Pirát Tereza DYMÁKOVÁ, Jiří DYMÁK YC Vysoké Mýto

LT Evropa Adam PLODEK YC Pardubice

Nejrychlejší loď závodu byl Finn Vojty Nalezence z YC Vysoké Mýto

Nejmladším účastníkem závodu byl šestiletý Jan ŠULC (LT Q) z YC Vysoké Mýto

Nestarším účastníkem závodu byl pak Pavel LEJHANEC (LT Evropa) z YC Pardubice

K této tradiční akci patří i bohatý společenský program ať již se jednalo o páteční a sobotní večer s country hudbou, nebo křtění nových lodí. Tentokrát, se křtili tři Optimisti a oddílová jezerní jachta, pořízená za významné finanční pomoci Pardubického kraje, která je využívána pro praktickou výuku mladých jachtařů a zároveň jako startovní loď při závodech pořádaných oddílem.

Organizačně byl závod zvládnutý pořadatelem na jedničku. Patří velké poděkování celému organizačnímu týmu, který se velmi dobře postaral jak o průběh vlastního závodu, včetně organizace vodní záchranné služby, tak o společenský program a občerstvení všech závodníků.

Foto a text: Ing. Martin Drábek

Výsledková listina

« z 2 »

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..